	Month/

Year 
	Category
	National Supplier Clearinghouse Advisory Committee (NSCAC) October 2012 Questions
	Answer
	Status

	Oct 2012
	PECOS
	1. Because PECOS files were loaded with old information- at times when a Supplier makes a  change to their  information like a phone number they are developed for things they had changed years ago and are being asked to delete employees and owners that were either previously deleted or who were never associated with that Supplier. Would the NSC be willing to put something on NSC website to educate Suppliers that this may occur and why it occurs?  
	PECOS files were not loaded with old information.  Current information at the time of our system conversion (October 2010) was loaded into PECOS. 

· Changes of information (like a phone number) may prompt us to develop for expired insurance, Hours of Operation (which were not previously housed in our database) or an issue with the Legal Business Name not matching the name the supplier entered into NPPES.
· Changes will not prompt us to review ownership or employee information for accuracy, unless the social security number and/or name we have on file cannot be validated with the Social Security Administration.
· During revalidation, if section 6 is not completed for an individual that is currently on file, we will develop to determine the status of that individual. 
· Without examples provided, we are unable to research any instances of our development for information that been updated previously.

· To verify the accuracy of your enrollment files, please log into PECOS and view what is currently on file.  Update the information via Internet-based PECOS.
· An article has been published in the NSC News Extra regarding occasional development requests. 

	

	Oct 2012
	PECOS
	2. Follow-up: Was PECOS fixed when oxygen was checked as a service? It stayed checked through the processing of the application. Why would this change happen?
	We are still working to best resolve this issue. 
	

	Oct 2012
	Licensure/Accreditation/
Bonding
	3. When a Provider has multiple Provider Types (ex: Pharmacy & Oxygen Provider), do they list their Primary Type in PECOS and on Paper Applications and then list the services they provide that they are accredited for separately? 
	Suppliers should list all the specific provider types accordingly and then separately list items for which they are accredited and plan to supply to a Medicare beneficiary. 

	

	Oct 2012
	NSC Customer Service
	4. When you call an NSC CSR they say they have 2 effective dates on file for acquisitions.  What are these dates?  What are they used for?  Why are they different? Example available if needed. 
	We maintain effective dates for many different items.  In the example provided, the two dates are not reflective of an acquisition, but rather the effective date of a product specialty code which is based upon when the supplier shows compliance to provide a certain product, and the date the supplier location is eligible to bill. These dates may or may not be the same.
	

	Oct 2012
	NSC Education
	5. The September 2012 newsletter had an article that said Suppliers could not subcontract others to make calls to their patients but then it says that it is alright. Please clarify.
	The FAQ is concerning suppliers hiring third parties to make phone calls to beneficiaries on their behalf. Calls should only be made to beneficiaries to coordinate delivery, if a product has been provided within the previous 15 months or with the expressed permission of the beneficiary. These calls can be made by the supplier or a third party.   
	

	Oct 2012
	NSC Website
	6. Why was the September 2012 newsletter taken down from the website?
	The newsletter has been reposted. 
	

	Oct 2012
	Licensure/Accreditation/

Bonding
	7. In a recent follow-up to a site survey, the NSC pulled claims data that showed a provider had billed for patients that lived in many states outside of the state listed on the 855 application.  On review, these were patients that had their permanent address with the SSA listed outside of the providers service area, patients who had visited the state of the provider and received services there, but permanently resided in another state or patients who had received a rental item from the provider and relocated to another state.   What is a provider to do in these circumstances?
	If the supplier produces delivery tickets to show the equipment was dispensed in the state they are located in, that would resolve it.


	

	Oct 2012
	Other
	See separate page for CBIC Questions
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	


Draft: 09-26-12, 10-11-12
CBIC Questions October 2012:

The Round 1 Recompete (R1RC) of Medicare Competitive Bidding has a new product category:  External Infusion Pumps and Supplies (EIP), which includes the HCPCS code E0784 – External Ambulatory Infusion Pump, Insulin.   While many of the items in the EIP category are integral components utilized by Home Infusion Pharmacies for the administration of infusion drugs in the home, Home Infusion Pharmacies do not typically provide Insulin pumps.  Section D of the CMS-855S enrollment form lists External Infusion Pumps and/ or Supplies as a service type. It also lists Insulin Infusion Pumps and/ or Supplies as a separate distinct service type.  

1) Will Home Infusion Pharmacies that do not currently provide Insulin Pumps have to update their CMS-855S enrollment form to include the External Ambulatory Infusion Pump, Insulin service type in order to qualify for bidding the EIP category? The National Home Infusion Association (NHIA) has contacted Medicare deemed accrediting organizations (JC, CHAP, ACHC, NABP) to inform them that they are likely to receive many requests from Home Infusion Providers in the near future to add External Ambulatory Infusion Pump, Insulin to their accreditation status.  Bidders must be licensed and accredited for all items in the product category(s) they bid by the close of the bid window, which is targeted for December 14, 2012.  Timing may be an issue.  

No, you do not need to update the CMS-855S until you actually start billing for the service.  However, for bidding purposes, you must obtain the applicable licenses and accreditation as you have indicated.

The Round 1 Recompete product categories and bidder education materials were announced on April 17, 2012—approximately six months prior to the opening of the 60-day bidding window. Suppliers interested in bidding within the External Infusion Pump and Supplies product category for the Round 1 Recompete should have had sufficient time to obtain all necessary licensure and accreditation required to bid for items within this product category.  

2) Bidding suppliers must bid on each HCPCS in a product category.  Is there a qualifying issue if a bidding supplier has historically provided 0 units of a particular HCPCS code in a product category?

   No, there is no requirement to have provided a given HCPCS code in the past in order to qualify for bidding in a specific product category.

3) Is there a minimum number of HCPCS units that a bidding supplier must bid on a specific item in order to qualify for a bid?  

No, there is no minimum number of units you must bid in order to qualify for a bid.  However, you must bid on all items included in a product category (Request for Bids, page 7).

4) Will bidders be disqualified if they submit a bid showing they provided 0 units of a specific item in the past and plans to provide 0 units in years 1 through 3 of the R1RC contract?

Bidding with zero capacity on a specific item may impact your bid.  When you submit a bid for a given product category, you are indicating your ability to provide each item/HCPCS code in the category.  If awarded a contract, you must be capable of providing every item in the product category throughout the CBA(s) in which you are contracted.  Failure to provide each item could place you in breach of contract.  Therefore, you should submit your bid with an estimated capacity that reflects your ability to service the CBA(s) in which you are bidding.

